31.3.2014

tämän tapauksen aikaan olin ehkä 17.

heikki oli käymässä kotona ja päätti paistaa lettuja. se tykkää letuista ja niiden paistamisesta myös. kun tulin keittiöön, käynnissä oli keskustelu joka oli ilmeisesti jatkunut jo jonkin aikaa. heikki paisteli lettuja ja isä istui keinutuolissa. istuin pöydän ääreen ratkomaan sudokuja ja kuuntelin samalla.
    keskustelun aiheena oli optimaalinen letunpaisto puuhellalla. lettua paistaessa on hyvä että lämpötila välillä nousee ja välillä laskee vähän. isän mukaan paras tapa oli lisätä puita hellaan tasaisesti ja siirtää pannua välillä syrjään kuumimmalta kohdalta. heikki piti parempana lisätä puita vasta kun tuli hiipuu, jolloin pannun voi pitää jatkuvasti samalla kohdalla.
    näistä asemista oli mahdollista pitää yllä hämmentävän intensiivistä väittelyä: yhtäällä isän äkäinen rähinä, toisaalla heikin rauhalliset, huolelliset argumentit.
    "kyllähän tuon nyt näät miten se on! sitä hellaa ei päästetä sammummaan välillä!"
    "no mutta toisaalta jos ajatellaan, siinähän menee puuta hukkaan jos..."
    tätä jatkui ehkä kymmenen, ehkä viisitoista minuuttia. kunnes heikki alkoi jälleen muotoilla lausetta, tällä kertaa aloittaen sanoilla "minun mielestäni". tähän isä tarttui välittömästi.
    "jaaa, sinun mielestäsi. no tämähän on sitten sillä selvä. olisit heti sanonut että tämä oli vaan sinun mielipide."
    tuijotin ällistyneenä. ihanko todella tämä keskustelu oli käyty siitä lähtökohdasta, että jompikumpi osapuoli tietää Ehdottoman Totuuden, eli on Oikeassa?
    tosiaanko on niin, että muilla ihmisillä on mielipiteitä, mutta minun isäni Tietää Miten Asiat Todella Ovat?
    ja ennen kaikkea, olettaa että muutkin ihmiset pitävät mielipiteitään ehdottomina totuuksina?
    se oli jännittävä hetki. sen valossa ymmärsin monet menneiden vuosien tilanteet ja keskustelut. moni järjettömältä tuntunut kina muuttui ymmärrettäväksi - ei toki yhtään vähemmän järjettömäksi, mutta sentään syntysyiltään selkeäksi.

Totuus Letunpaistosta on, joillekin ihmisille, tosiaan viidentoista minuutin riidan arvoinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti